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CEEMC 2014 

Judgment of 27 April 2014 

DISCLAIMER 

For the purposes of the CEEMC 2014, the Court delivers the following judgment in the 

case regarding the request for a preliminary ruling made by the Administrative Court of 

Eripme. This judgment is not to be relied upon in any other context.  

Applicable law 

The questions referred to the Court for a preliminary ruling are based on the assumption 

that Framework Decision 2008/977/JHA of 27 November 2008 on the protection of 

personal data processed in the framework of police and judicial cooperation in criminal 

matters (‘the 2008 FD’) applies. If that assumption is wrong, several of the questions 

would no longer need to be answered by the Court.  

The Court will therefore first consider the applicable law. 

Article 1(3), read together with Article 1(1) and (2) and recitals 2 to 6 in the preamble to 

the 2008 FD, provides that the decision applies to the processing (wholly or partly by 

automatic means or otherwise if part of a filing system or intended to form part of a 

filing system) of personal data in the framework of police and judicial cooperation in 

criminal matters. Recital 7 in the preamble to the 2008 FD emphasises that its scope ‘… 

is limited to the processing of personal data transmitted or made available between 

Member States’. Recital 9 also makes it clear that the 2008 FD does not apply ‘… to 

personal data which a Member State has obtained within the scope of [this FD] and 

which originated in that Member State’. Provided that a transmission between Member 

States has taken place, the 2008 FD does apply to the transfer of personal data to a third 

State, an international organisation, and possibly private parties subject to the conditions 

of the 2008 FD. 

Some of the transferred data in the present case constitute personal data within the 

meaning of Article 2(a) of the 2008 FD and were obtained from another Member State. 

They were transferred from a Member State to a third country in the context of a 

criminal investigation in the third country regarding a sabotage threat. Therefore, the 

Court concludes that the 2008 FD applies to a transfer in circumstances such as those at 

issue in the present case. 



2 
 

That conclusion is not affected by the fact that a bilateral treaty regarding the exchange 

of data is also in place between the Member State transferring data and the third country 

receiving the data and that the data are said to have been exchanged on the basis of that 

treaty. The Court’s conclusion is reinforced by the fact that the bilateral treaty in question 

provides a basis for exchange of data between both countries but does not contain 

guarantees regarding the retention and protection of that data, including as regards 

considerations of human rights and data protection by the third country. 

It is true that the first paragraph of Article 26 of the 2008 FD states that that decision is 

‘without prejudice’ to obligations and commitments under bilateral treaties between 

Member States and third countries existing when the 2008 FD was adopted. Whilst that 

provision applies here (the bilateral treaty at issue dates from 1980 and Eripme joined the 

EU in 1992), that does not mean that the bilateral treaty governs the transfer of the data 

at issue to the exclusion of the 2008 FD and possibly other parts of EU law. 

Rather, the Court finds that the phrase ‘without prejudice’ in the first part of Article 26 

means that the 2008 FD does not per se preclude Member States from transferring 

personal data on the basis of a bilateral treaty with a third country that provides for no 

guarantees governing the retention and protection of that data. However, any transfer of 

personal data pursuant to that treaty after the adoption of the 2008 FD must comply 

with the conditions set out therein. The Court does not accept that, in such 

circumstances, such a transfer is not subject to the relevant conditions under EU law.  

It may indeed be right that Article 351 TFEU imposes an obligation on Eripme to 

remove any inconsistencies between the bilateral treaty and the Treaties, and Article 26 

of the 2008 FD must of course be interpreted in the light of Article 351 TFEU. However, 

the Court does not consider it necessary to interpret Article 351 TFEU here. Any 

incompatibilities that may exist between the bilateral treaty and EU law, in particular 

primary law, cannot affect the conditions governing the transfer of the data at issue in 

the present case because the bilateral treaty does not contain any obligations as such in 

that regard. 

It follows that the third question referred by the national court is hypothetical and does 

not need to be answered by the Court: where the 2008 FD applies, the Charter also 

applies. 

Finally, as regards data transferred to a third state which were not obtained from another 

Member State, the Court finds that such data in principle fall outside the scope of 
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application of the 2008 FD. They nevertheless benefit from general protection under EU 

primary law, in particular Article 16(1) TFEU. In those circumstances, the Charter also 

applies subject to conditions as regards its territorial scope of application.  

Moreover, in circumstances where data are transferred in a form that does not permit 

distinguishing between personal data falling within the scope of the 2008 FD and 

personal data falling outside, the provisions of EU law guaranteeing the higher level of 

protection must apply. 

Against that background, the Court now turns to the first question.  

Question 1 

The question essentially asks whether a statement by a person that he or she has ‘no 

belief in politics’ constitutes data revealing a political opinion within the meaning of 

Article 6 of the 2008 FD.  

Special categories of personal data are included within the wider concept of personal data 

within the meaning of Article 1(a) of the 2008 FD, the objective of which is to ensure a 

high level of protection of fundamental rights and freedoms of natural persons whilst 

guaranteeing a high level of public safety. 

It is well established that the concept of personal data is broad. As Advocate General 

Sharpston wrote in her Opinion in Y.S. and M. & S., the Court’s case-law shows that it 

covers, at least, any facts regarding a person’s private life and possibly, where relevant, 

his professional life. As the Court stated in Schwarz, the concept also covers data that 

contain unique information about individuals which allows those individuals to be 

identified with precision. In Schwarz, the Court was not defining personal data in an 

exhaustive manner so as to mean that only information through which a person can be 

identified is information ‘relating to’ an identified or identifiable person. The text of 

Article 2(a) makes it clear that personal data can cover information regarding a person 

already identified. 

Whether or not the statement ‘no belief in politics’ expresses a political opinion, the 

Court finds that the statement was made in the exercise of freedom of expression as 

guaranteed by Article 11(1) of the Charter, which ‘include[s] freedom to hold opinions’.  

Article 6 of the 2008 FD does not define what constitutes a political opinion. The Court 

holds that the term should be given its ordinary meaning, namely that a political opinion 

is an expression of an individual’s beliefs as regards matters falling within the political 
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sphere. The text of the 2008 FD makes no distinction based on the content of that belief 

or on whether it is expressed in positive or negative terms. This ‘plain meaning 

interpretation’ is supported by the context, object and purpose of the 2008 FD and in 

particular Article 6. The Court therefore concludes that the term ‘political opinion’ 

within the meaning of Article 6 of the 2008 FD must be interpreted as covering a 

statement such as that at issue. 

The Court now turns to part b) of the first question referred by the national court. 

That question consists of two further parts. 

As regards the first part of question 1(b), the Court finds that the level of protection that 

applies to ‘ordinary’ personal data necessarily also applies to special categories of 

personal data. Indeed, the words ‘strictly necessary’ suggest a stricter standard of 

protection. When read within the context of Article 3 of the 2008 FD, the Court holds 

that the standard of strict necessity in Article 6 is higher (and hence more difficult to 

satisfy) than the generally applicable standard of proportionality. Any analysis of strict 

necessity should comprise at least the following steps: (i) examining the purpose (which 

should be both legitimate and specified) of collecting and then further processing the 

data; (ii) determining whether processing the data contributes to achieving the objective 

identified; (iii) weighing and balancing the different interests at stake in order to 

determine strict necessity; and (iv) examining whether less intrusive measures are 

available that would still achieve the objective pursued. 

The Court does not consider that the set of legitimate purposes for which special 

categories of personal data can be processed is narrower than that justifying the 

processing of other types of personal data. However, it does find that the relation 

between the measure and objective pursued should be closer to the standard of 

‘indispensable to attaining the objective’ than ‘aimed at attaining the objective’. In this 

regard, the Court has taken note of the fact that, unlike Article 8 of Directive 95/46, 

Article 6 of the 2008 FD does not limit the objectives that may justify processing the 

special categories of personal data. However, reading the 2008 FD in the light of the 

Charter, the Court considers that the strict necessity standard under Article 6 of the 2008 

FD cannot imply a lower level of protection than that guaranteed by the Charter. 

The answer to the second part of question 1(b), regarding the so-called ‘unfettered 

discretion’ of the police authorities, does not depend specifically on Article 6 of the 2008 

FD. Rather, Article 25 of the 2008 FD, especially when read within the broader context 
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of the new Articles 39 TEU and 16(2) TFEU, provides for independent monitoring and 

review by a supervisory authority. That obligation is separate from the requirement for 

judicial remedies in Article 20 of the 2008 FD. The Court interprets Article 25 of the 

2008 FD to mean that EU law requires review by an authority independent from the 

entity processing (and possibly transferring) the personal data. The requirement of 

complete independence precludes the possibility of a single authority (as, here, the 

Eripmean Police Authority) functioning both as the processor and the supervisory 

authority within the meaning of the 2008 FD. Article 8(3) of the Charter, which provides 

that compliance with the rules on the protection of personal data in Article 8 ‘shall be 

subject to control by an independent authority’, confirms that interpretation. 

The Court now turns to the second question. 

Question 2 

In response to part a) of question 2, the Court holds that Article 13 of the 2008 FD 

precludes Member States from transferring personal data to third countries where the 

Member State from which that personal data was obtained has not consented to the 

transfer of those specific data to that specific third country. The reference in Article 

13(1)(c) to ‘transfer’ must be understood as shorthand for ‘the transfer that is the subject 

of that specific provision and for which consent must be given by the Member State 

from which the data was obtained’. That concept of transfer used in Article 13 of the 2008 

FD is separate from that of disclosure by transmission in Article 2(a) of the 2008 FD. The 

Court interprets Article 13 to mean that the consent must be explicit in expressing 

agreement that the other Member State may transfer the data in question to a third state 

or international body. 

Article 13(1)(c) must also be read within the context of recital 24 in the preamble to the 

2008 FD. The first sentence of that recital confirms the requirement of consent in Article 

13(1)(c). Although the second sentence leaves it to the Member States to determine ‘the 

modalities of such consent’, the recital goes on to give the example of ‘general consent 

for categories of information or for specified third States’. The sentence thus confirms 

the Court’s interpretation: irrespective of whether the consent is characterised by the 

Member State as ‘general’, it is in any event necessary to specify to which third States 

data can be transferred.  

The fact that Article 11 of the 2008 FD authorises Member States to exchange personal 

data for purposes such as criminal investigations does not alter that conclusion. If that 
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provision were to be read as implying that any consent given automatically includes 

therefore mean consent for transferring data to a third state, that in effect would create 

an obligation for a Member State to specify when giving consent that it does not intend 

the personal data to be transferred to third countries. The Court finds no basis for 

reading such an obligation into Article 11 or any other provision of the 2008 FD. 

As regards part b) of question 2, the Court holds that Article 13(1)(a) must be interpreted 

in the light of Article 13(1)(d) of the 2008 FD which refers to the ‘adequate level of 

protection’ for the ‘intended data processing’. In so far as the intended processing is that 

of special categories of data within the meaning of Article 6 of the 2008 FD, the 

adequate level of protection to be verified prior to transferring data in accordance with 

Article 13(1), must be one that accords with ‘strict necessity’ for the data processing. 

Thus, with respect to each transfer of personal data to a third state, the Member State 

transferring the data must request assurances from that state that an adequate level of 

protection will be given to the processing for the purposes of which the data are being 

transferred. Exceptions to that obligation are set out in Article 13(3). In particular, under 

(b), where safeguards in place in the third state are ‘deemed adequate’ by the transferring 

Member State in accordance with its national law, it will not necessarily need to obtain 

the relevant assurances for a specific transfer. However, the Court finds that Member 

States may not deem safeguards to be ‘adequate’ without examining whether the 

safeguards in place do in fact offer at least the level of protection that is to be guaranteed 

pursuant to the 2008 FD. Whilst the 2008 FD refers here to the national law of the 

Member State transferring the data, that national law must be interpreted in accordance 

with the 2008 FD and EU law more generally. 

The facts set out by the national court do not indicate any basis for applying Article 13(2) 

of the 2008 FD (transfer without prior consent if such transfer is essential to prevent an 

immediate and serious threat to public security). The Court therefore considers it 

unnecessary to interpret that provision. 

Question 3 

In the light of the Court’s initial remarks regarding the applicable law, the Court 

considers it unnecessary to answer the separate parts to question 3.  

Question 4 
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In response to question 4, the Court holds that where a constitutional court, which is a 

court in accordance with the well-established criteria set out in Dorsch Consult, has 

jurisdiction to consider violations of fundamental rights under national constitutional law 

and where, in the exercise of that jurisdiction, EU law may be triggered and therefore 

national constitutional law guaranteeing fundamental rights may need to be interpreted in 

the light of the Charter, that court can request a preliminary ruling in accordance with 

Article 267 TFEU. Therefore, if such a national constitutional court would be assisted by 

a preliminary ruling from the Court, it should be able to make such a request.  

Question 5 

In response to part a) of question 5, the Court finds that the mere failure of a national 

court of last instance to request a preliminary ruling in accordance with Article 267 

TFEU does not per se constitute a manifest breach of EU law. Nor does the failure to 

examine each and every element of the CILFIT test necessarily and automatically amount 

to a manifest breach of EU law. Rather, the national court of last instance must consider 

the substance of the dispute before it in order to determine whether there is an actual 

EU law point on substance. It must make an honest attempt to evaluate, according to the 

CILFIT criteria, whether the issue is acte claire (for example, by examining the various 

language versions as it is able to understand). 

As regards part b) of question 5, the Court recalls that in Brasserie du pêcheur it referred to 

the three conditions set out in Francovich, in particular the second condition that the 

breach must be sufficiently serious, in order to introduce the idea that the decisive test as 

regards the second condition is whether the Member State ‘manifestly and gravely 

disregarded’ the limits on its discretion. The Court then gave guidance to the national 

court on what it might need to take into consideration in this regard. In Köbler, the Court 

considered State liability resulting from a decision of a national court of last instance 

which breached EU law. There, the Court held that such liability can be incurred only in 

the exceptional case where that court manifestly infringed the applicable law and treated 

a ‘manifest’ breach as ‘sufficiently serious’ within the meaning of Brasserie du pêcheur. The 

Court therefore now confirms that a ‘manifest breach’ equates to a ‘sufficiently serious 

breach’. 

Finally, in response to part c) of question 5, the Court recalls that it is not its function, in 

the context of a preliminary ruling, to decide whether Eripme is or is not liable in 

damages on either of the grounds identified in the question referred. That is for the 
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national court to decide. The national court should do so in accordance with the criteria 

set out in Brasserie du pêcheur. Those criteria apply to a grave and manifest breach of the 

2008 FD as they do to any other grave and manifest breach of EU law. 

*** 

The Court wishes to express its thanks to Judge Isabelle Van Damme for her invaluable 

help in preparing the judgment of the Court. 

*** 

The winners of the moot are: Ljubljana.  

 

 

 


